Uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych CKP w Kaczkach Średnich kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli niepowtarzalną okazję uczestnictwa w warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Pana Marcina Surdyka. Mistrz świata w cukiernictwie odwiedził naszą szkołę 7 czerwca 2024roku na zaproszenie nauczycieli p. Ewy Kowalskiej i p. Karoliny Skórka. Podczas piątkowego spotkania młodzież zapoznała się z najnowszymi technikami przygotowywania i wykańczania ciast oraz wykonywania elementów dekoracyjnych z czekolady. W trakcie warsztatów wykorzystano produkty firmy PreGel Polska.
Pan Marcin chętnie dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem z młodymi adeptami sztuki kulinarnej. Młodzież ochoczo angażowała się w przygotowanie pysznych wyrobów cukierniczych. Spotkanie z mistrzem wpłynęło niewątpliwie na poszerzenie umiejętności naszych uczniów, otworzyło na nowe pomysły i stało się inspiracją do łączenia tradycji z nowoczesnością. Tym bardziej, że mottem życiowym naszego Gościa jest teza „ Człowiek, który podjął decyzję, by zwyciężyć, nigdy nie powie niemożliwe”. Uczniowie ZSR w pełni rozumieją sens tego przesłania, gdyż wielokrotnie udowodnili, że są w stanie sprostać kulinarnym wyzwaniom podczas ogólnopolskich konkursów np. Bitwa na drobiowe Smaki czy Pieczarka ma Moc.
Bardzo dziękujemy za ciekawie przeprowadzone warsztaty i z niecierpliwością czekamy na kolejne spotkania.