ZSR – lekcja technologii w Mleczarni ,,TUREK”

ZSR – lekcja technologii w Mleczarni ,,TUREK”

ZSR – lekcja technologii w Mleczarni ,,TUREK”

Wycieczki dydaktyczne są ważnym ogniwem w procesie kształcenia zawodowego przyszłych specjalistów z branży gastronomicznej. Temu też służył wyjazd uczniów klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w dniu 27 marca 2019 r. do Mleczarni ,,TUREK”. To zakład z ponad 90 letnią tradycją, który w 1999 roku wszedł w skład międzynarodowej grupy branży rolno-spożywczej Bongrain S.A. obecnie Savencia – jednego z największych producentów i dystrybutorów serów na świecie. Wysoką pozycję na rynku zawdzięcza ciągłym innowacjom, zaawansowanej technologii oraz umiejętności odpowiadania na zróżnicowane potrzeby konsumentów. Obecnie jest to największy w kraju producent serów pleśniowych z przerostem białej pleśni – typu camembert i brie.

Wizyta w mleczarni rozpoczęła się od spotkana z panią Karoliną Mory – asystentką prezesa, głównym technologiem oraz kierownikiem działu personalnego. Pracownicy zakładu zapoznali uczniów z historią powstania mleczarni, sięgającą roku 1920 oraz technologią produkcji serów pleśniowych. Część teoretyczną zakończyła degustacja produktów, które od lat cieszą się renomą wśród klientów na świecie. Młodzież zaangażowano do ćwiczeń praktycznych: samodzielnego przygotowania sera zgodnie z poleceniami technologa p. Sławomira Więcławskiego, badania temperatury i pH mleka oraz dodawania kultur bakterii w celu uzyskania wartościowego produktu. W edukacyjnej podróży towarzyszyli przyszłym technikom żywienia i usług gastronomicznych eksperci działu produkcji i pakowni, którzy z pasją opowiadali o wszystkich etapach począwszy od obróbki wstępnej surowca po pakowanie wyrobu gotowego. Młodzież miała możliwość zobaczenia – panelu degustacyjnego, w którym odbywa się ocena organoleptyczna.

Celem wycieczki było poszerzenie wiedzy z zakresu prowadzenia procesów technologicznych produkcji i sposobu pakowania serów pleśniowych, poznanie nowoczesnych technologii należących do światowej czołówki w branży mleczarskiej. Żywa lekcja technologii gastronomicznej poszerzyła wiedzę uczniów na temat walorów odżywczych mleka i jego przetworów. Przybliżyła młodzieży edukację zawodową i wpłynęła na integrację ze środowiskiem lokalnym.

Galeria

Skip to content