ZSR odkrywa słodkie inspiracje – Targi Expo Sweet

ZSR odkrywa słodkie inspiracje – Targi Expo Sweet

ZSR odkrywa słodkie inspiracje – Targi Expo Sweet

Branża cukiernicza to prężnie rozwijająca się gałąź gastronomii, dziedzina z którą każdy z nas styka się na co dzień. Możemy zaobserwować coraz większe zainteresowanie cukiernictwem, także poprzez programy telewizyjne. Młodzież ZSR, a dokładnie klas II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, podążając za nowymi trendami w tej branży, wzięła udział w największych w Polsce targach branży cukierniczej i lodziarskiej Expo Sweet 2019 w Warszawie.

Podczas czterodniowych targów prezentowały się największe i najważniejsze firmy, oferujące maszyny i surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, a także właścicieli kawiarni i restauracji. Na licznych stoiskach wystawcy z Polski i ze świata przygotowali ciasta, ciasteczka, lody i desery. Dzięki wielu degustacjom uczestnicy mogli odkryć nowe, wyśmienite smaki.
Na odwiedzających spragnionych poznania nowych trendów czekały mistrzowskie pokazy cukiernicze i najlepsi w swej klasie: angielska designerka i projektantka dekoracji cukierniczych Karen Davies oraz polska Mistrzyni cukiernictwa Małgorzatę Weber. Specjalnie dla nas Panie wykonały kaczuszkę z masy cukrowej. Młodzież spotkała światowe gwiazdy cukiernictwa i gastronomi min. Pana Kurta Schellera oraz pasjonata cukiernictwa, pracującego w zawodzie od ponad 20 lat – pana Marcina Surdyka, który gościł w naszej szkole i wraz z uczniami przygotowywał czekoladowe praliny.
Podczas targów uczniowie mogli przeżyć cukierniczą podróż dookoła świata i zadowolić swoje podniebienia w czasie licznych degustacji.
Młodzież zachwyciła wystawa dotycząca tortów okolicznościowych, które były prawdziwymi dziełami sztuki. Poznała najlepsze pomysły na wyśmienite wypieki. Na licznych stoiskach wystawcy z Polski i ze świata zaprezentowali ciekawe i artystycznie wykonane ciasta i ciasteczka.

Targi przybliżyły uczniom współczesny rynek cukierniczy i lodziarski, poszerzyły wiedzę z zakresu urządzeń i wyposażenia do gastronomii. Młodzi adepci sztuki cukierniczej mieli niepowtarzalną okazję do przeprowadzenia ze znanymi cukiernikami rozmów dotyczących wspólnych pasji, zainteresowań i marzeń. Uczestnictwo w takich imprezach jest okazją do poznania smaków z różnych stron świata, zaobserwowania nowych trendów w żywieniu, spotkania wybitnych kucharzy. Nabyte umiejętności mogą stać się inspiracją , a nawet wskazówką do dalszego rozwoju własnych talentów kulinarnych.

Galeria

Skip to content