Słodycze lubią niemal wszyscy, a świeżym, pachnącym ciastom, czekoladzie i innym deserom trudno się oprzeć. To uczucie zna doskonale młodzież z naszej szkoły, która wybrała się w cukierniczą podróż na największe w Polsce targi branży cukierniczej
i lodziarskiej – Expo Sweet 2020. W Warszawie uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych ZSR CKP w Kaczkach Średnich zapoznali się z najnowszymi trendami w tej branży, a nastolatków zachwyciła szczególnie wystawa tortów okolicznościowych, które były prawdziwymi dziełami sztuki.
Podczas czterodniowych targów zaprezentowały się największe i najważniejsze firmy oferujące maszyny i surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, a także właścicieli kawiarni, restauracji i hoteli. Na licznych stoiskach wystawcy z Polski i ze świata serwowali ciasta, ciasteczka, lody i desery. Dzięki wielu degustacjom uczestnicy mogli odkryć nowe, wyśmienite smaki różnych rodzajów lodów i słodyczy.
Dla odwiedzających, spragnionych poznania nowych wiadomości dotyczących wypieków słodkich i wytrawnych, czekały mistrzowskie pokazy. Wśród gwiazd cukiernictwa
i gastronomii, z którymi spotkała się młodzież, byli m.in. pan Kurt Scheller oraz pasjonaci cukiernictwa z wieloletnim doświadczeniem – panowie Marcin Surdyk i Paweł Zalewski, z którymi nastolatkowie mogli porozmawiać o wspólnych pasjach, zainteresowaniach i marzeniach.
Uczestnictwo w takich imprezach, jak Expo Sweet 2020, jest okazją do poznania produktów z różnych stron świata. Takie wydarzenia pokazują, że głównym kierunkiem rozwoju branży jest łączenie klasycznych smaków i tekstur z nowymi trendami w cukiernictwie. Zaobserwowanie nowych rozwiązań w żywieniu, a także spotkanie wybitnych specjalistów to wyjątkowa lekcja. Wyjazd do Warszawy umożliwił uczniom poszerzenie wiedzy z zakresu urządzeń i wyposażenia dla gastronomii, pozwolił nabyć umiejętności mogące stać się inspiracją, a nawet wskazówką do dalszego rozwoju własnych talentów kulinarnych.